Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Visszatér és közösséggé kovácsol a Debreceni Tavaszi Fesztivál

Naptár
Nyírműsor
Dátum
2024.04.04 6:00 am - 2024.04.19 5:00 am
Szerző
admin

Leírás

Zsendül, parázslik és rügyet bont a kultúra Debrecenben április 4. és 19. között: újra várja közönségét a város kulturális évadnyitójának is gyakran nevezett Debreceni Tavaszi Fesztivál. A nagymúltú találkozó célja, hogy Debrecen város napjához kapcsolódóan kiemelt szerepet kapjanak az itt megalkotott művészeti tartalmak, mind szélesebb és szélesebb körben mutatva be kulturális értékekeinket. 

A Tavaszi Fesztivál idei programkínálata a debreceniség, az évfordulós alkotók és az újdonságok hármasa köré csoportosul, kiemelve a közösségek, a helyi civil kezdeményezések értékeit.  A kéthetes találkozó most először valósulhat meg a debreceni kulturális intézmények összefogásával; míg idén a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen, a Kodály Filharmónia Debrecen és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ csatlakozik programjaival a fesztiválhoz, a tervek szerint évről évre bővül majd a szervezők köre.  A fesztivál közreműködő partnere a GAG Management.
A klasszikus és könnyűzenei élet legendáival, rég várt színházi bemutatóval, tánc- és konyhaművészeti programmal egyaránt találkozhat a kínálatban a közönség, melynek tajgai akár közösségekké is kovácsolódhatnak a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.  

PROGRAMOK

Zsendülés – Appelshoffer Péter kiállítása
Kölcsey Központ, Bényi Galéria
2024. április 4., 18 óra
A Debreceni Tavaszi Fesztivál nyitóprogramjaként, Zsendülés² címmel nyílik meg Appelshoffer Péter kortárs festőművész kiállítása a Bényi Galériában. A budapesti alkotó tárlatát Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A Zsendülés²-ről az alkotó a következőképpen vélekedik:

„Nemsokára kitavaszodik, és megindul a fel-, a ki-, sőt, a nekizsendülés. A művésznek is alapattitűdje és törekvése az effajta pozitív változás. A korai zsengeségből – jobb esetben – levetkőzve „kemény héjunkat” puhulunk, érünk, finomodunk és színesedünk. Festő esetében ez utóbbi kifejezés mind a szó szoros, mind annak átvitt értelmében igaz lehet. S az egésznek a négyzetre emelését pedig esetemben a régóta alapvetésként használt formátum, pontosabban képarány végzi el.”

Borbély Szilárd: Nincstelenek
2024. április 4. 19 óra
Csokonai Fórum, Kóti Árpád-terem
A tragikus hirtelenséggel épp tíz évvel ezelőtt elhunyt költőnk, Borbély Szilárd első és egyetlen regényének atmoszférájához hűen Botos Bálint rendezésében is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi.

Piano Day Debrecen: Barabás Lőrinc Solo “22” lemezbemutató koncert
Kölcsey Központ, körfolyósó
2024. április 5. 19:30
Barabás Lőrinc trombitaművész, zeneszerző csaknem tíz éve meghatározó szereplője és mozgatórugója a budapesti improvizatív zenei életnek. Különböző formációi és klubestjei a

dzsessz, az elektronikus és neoklasszikus zene határmezsgyéire kalauzolják el a hallgatóságot. Barabás Lőrinc rendkívül aktív és termékeny előadó, felvételei mind újabb és újabb innovatív irányok felé mutatnak, 2007 óta tizenkét albumot adott ki formációival és szólóban. A 2023 végén megjelent „22” című lemezén újabb arcát mutatja meg: az előző szólóalbumától eltérően előtérbe kerül a zongora, és több szerzemény hallható trombita nélkül. 

Borbély Szilárd: Nincstelenek
2024. április 5. 19 óra
Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem
A tragikus hirtelenséggel épp tíz évvel ezelőtt elhunyt költőnk, Borbély Szilárd első és egyetlen regényének atmoszférájához hűen Botos Bálint rendezésében is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi.

Táncolj még! – a nagy debreceni táncmaraton
Helyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem
2024. április 6. 9:30 – 19:00
Mivel tánc nélkül nincs igazi fesztivál, egy egész napot szentelünk a legnépszerűbb zenés mozgásformának. Debrecen művészeti csoportjai a Kölcsey Központ nagyszínpadán váltják egymást április 6-án, szombaton délelőttől egészen koraestig. A gálán huszonhat egyesület 620 táncosa és csaknem húsz táncstílus mutatkozik be a közönségnek. A karneváli hangulatot idéző programsorozatot négy szekcióra bontottuk, melyekre külön-külön lehet jegyet váltani.

Parázslás a felhők felett – Grillakadémia
Kölcsey Központ, tetőterasz
2024. április 6., 9-18 óra
Zákány Dániel és a Grillakadémia Debrecen felett, a Kölcsey Központ tetőteraszán április 6-án, szombaton 9 és 13, valamint 14 és 18 óra között várja a rácson sütés szerelmeseit.

Természetesen étel- és italkínálatról is gondoskodunk, a vendégek a Grillakadémia hamburgerei közül és az Ikon étterem italkínálatából válogathatnak. Lehetőség nyílik arra is, hogy magától a sütés nagymesterétől, Zákány Dánieltől sajátítsuk el a legfontosabb konyhatitkokat. A program szabadon látogatható, a képzés díjköteles, ennek feltételeiről a Grillakadémia honlapján lehet tájékozódni.

Erdős Fruzsi – Visszajárunk
Kölcsey Központ, Bálterem
2024. április 6. 19 óra
Erdős Fruzsi A Dal 2022 című műsorban előadott dala megkapta az Év legjobb dalszövegének járó díjat. 2020-ban Debrecen városa Csokonai-díjjal tüntette ki a kulturális életben vállalt szerepéért és eddig elért eredményeiért. 2013-ban Debrecenben megkapta az Év zenésze-díjat.

Rendszeres fellépője a Debreceni Virágkarneválnak, a Debreceni Advent rendezvénysorozatának, de minden évben énekel a Helyőrségi Zenekar adventi koncertjén is.
2018 januárjában San Diego-ba és Los Angeles-be kapott meghívást a magyar kultúra napja alkalmából. Zenei világa szerteágazó, leginkább a népzenei elemekkel díszített, dallamos soft pop-rock jellemzi. A Debreceni Tavaszi Fesztiválra összeállított műsorában legújabb dalai mellett helyet kapott két Petőfi versmegzenésítés is, melyek a Petőfi Felhő Projekt elnevezésű pályázat nyertes dalai között szerepelnek. 

Iszkiri Zenekar – Csillagos ötös!
Helyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem
2024. április 7. 10 óra
Az Iszkiri zenekar április 7-én, vasárnap délelőtt 10 órától Csillagos 5-ös című előadásával várja közönségét a Kölcsey Központ Nagytermében, a Tavaszi Fesztivál családi napja keretében. A modern, vagány gyermekzenéjéről ismert együttes tagjai már az Iszkiri megalakulása előtt is rendszeresen játszottak a legkisebbeknek. A hangszerek és a zenei műfajok színes világa kisgyermekkoruk óta foglalkoztatta őket, ezért 2011-ben úgy döntöttek, hogy a formáció alapításával kötik össze civil foglalkozásukat és közös hobbijukat. Mivel az alapító tagok maguk is többgyermekes apukák és pedagógusok, interaktív koncertjeiken könnyen szót (és hangot) értenek közönségükkel.

Kölcsey Központ Nagyterem, Bálterem, körfolyosó
2024. április 7. 9:00-13:00
Autósmozival, káprázatos légtornászokkal és sok-sok játékkal várja közönségét a Debreceni Tavaszi Fesztivál családi napja. Fellép az Iszkiri zenekar, betérhetünk a táncházba, majd pihentető és kreatív programelemekből válogathatunk.

A Természettár kézműves foglalkozással készül, a Levéltár apró házakkal érkezik, míg a Claudia’s Angels légtornászai minden órában látványos bemutatóvalkápráztatják el a családi délelőtt közönségét. A Dorkász programjain a gyerekek ügyességi feladatokkal tehetik próbára tudásukat, míg a szülőket kvízjáték és keresztrejtvény várja. A táncházban az Attitude Táncegyüttes, az EviDance Sportegyesület, a Forgórózsa Táncegyüttes és az R&B Hip Hop Tánciskola kíválóságaival tanulhatunk tánclépéseket. A gyerekek beülhetnek a batmobilba vagy akár Villám McQueen mögé, és megélhetik az autósmozik semmihez sem fogható élményét.
Kökény Matyi történetével érkezik a Csicsogó Bábszínház, azoknak pedig, akik logikai készségüket szeretnék fejleszteni, a Mensa HungarIQa biztosít "agyas" játékokat. Műsorvezetője Gulyás László gólyalábas lesz.

Debrecen kincsei – Belvárosi kaland
2024. április 7. 9:30 – 14:30
Kölcsey Központ – belváros
Titokzatos és kalandos városi sétával fedezhetjük fel Debrecen belvárosának kulturális-történelmi értékeit. Míg a hétköznapok forgatagában talán észre sem vesszük, hány

állatmotívumot viselnek magukon a cívisváros klasszikus épületei, ezúttal kedvünkre elmerülhetünk a részletekben. A séta résztvevői számára a debreceniséghez kapcsolódó
könnyed feladványokkal, a legügyesebbeknek nyereménnyel is készülnek a szervezők. Az ingyenes programra előregisztráció szükséges, a legfeljebb öttagú csoportok 9 óra 30 perc és 12 óra 30 perc között kezdhetik el a játékot.

Oldás-Áldás – Varga Klári monodrámája
2024. április 7. 19 óra
Csokonai Fórum, Kóti Árpád-terem
Varga Klári monodrámája Árpád-házi Szent Margit életét dolgozza fel és arra keresi a választ, hogy mi közünk lehet nekünk, ma élő embereknek egy, az 1300-as években élt szent

történetéhez. Az Oldás-Áldás narrátora negyvenhárom éves biológus, aki margitszigeti futásai közben saját lelkével és fájdalmával küzd, helyét keresi a világban.

Giacomo Puccini: Bohémélet
2024. április 8. 19 óra
Csokonai Teátrum
Amikor Puccini korának egyik legnagyobb bestselleréhez, Henry Murger Jelenetek a Bohémvilágból című könyvéhez nyúlt, nyilvánvaló volt, hogy a történet inspirálta opera sikere nem marad el a könyvé mögött. Nem egészen így történt. A regényről ma már kevesen tudnak, Puccini műve azonban mindörökre bevonult a halhatatlanok közé. Népszerűségének oka talán abban a zeneszerzői attitűdben van, ahogyan az alaptörténethez viszonyul: a Bohémélet hősei szegények, nyomorognak és éheznek, a hideg elől menedéket nyújtó albérletük díját sem tudják kifizetni. Ezek alapján nyomasztó hangzásvilágot, depresszív dallamokat várnánk az operától, de nem ezt kapjuk. Szikora János rendezőt annak idején legendás tanárai – Békés András, Petrovics Emil és Nádasdy Kálmán – épp a Bohéméleten keresztül vezették be az opera világába. Ezért

jelképesnek érzi, hogy ezt a zeneművet éppen most, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház megújult épületében rendezheti meg.

Tárlatvezetés Török Krisztián Gábor kurátorral a ’Hanyas vagy?’ című kiállításon, angol
nyelven
2024. április 9. 17 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, földszinti kiállítótér

Debrecen Kvízest a Stay Beer Bar-ban
Stay Beer Bar (Debrecen, Rózsa utca)
2024. április 9. 19 óra
Akár messziről jött vendégként, akár debreceniként veszünk részt a Tavaszi Fesztiválon, az egyik legizgalmasabb kérdés az lehet: mit is tudunk Debrecenről. Gazdag épített öröksége, hírességei és kultikus helyszínei akár a képeslapok által is megismerhetőek, de ki ismeri jobban a cívisvárost? Izgalmas kvízestünk erre a kérdésre keresi a választ egyéni vagy csapattal jelentkező játékosok részvételével a hangulatos Stay Beer Bar különtermében.

Giacomo Puccini: Bohémélet
2024. április 9. 19 óra
Csokonai Teátrum
Amikor Puccini korának egyik legnagyobb bestselleréhez, Henry Murger Jelenetek a Bohémvilágból című könyvéhez nyúlt, nyilvánvaló volt, hogy a történet inspirálta opera sikere nem marad el a könyvé mögött. Nem egészen így történt. A regényről ma már kevesen tudnak, Puccini műve azonban mindörökre bevonult a halhatatlanok közé. Népszerűségének oka talán abban a zeneszerzői attitűdben van, ahogyan az alaptörténethez viszonyul: a Bohémélet hősei szegények, nyomorognak és éheznek, a hideg elől menedéket nyújtó albérletük díját sem tudják kifizetni. Ezek alapján nyomasztó hangzásvilágot, depresszív dallamokat várnánk az operától, de nem ezt kapjuk. Szikora János rendezőt annak idején legendás tanárai – Békés András, Petrovics Emil és Nádasdy Kálmán – épp a Bohéméleten keresztül vezették be az opera világába. Ezért jelképesnek érzi, hogy ezt a zeneművet éppen most, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház megújult épületében rendezheti meg.

Mire gondolt a költő? – irodalmi est Áfra Jánossal
2024. április 9. 19 óra
Csokonai Fórum, Simor Ottó Orfeum
A cívisváros egyik büszkesége, Áfra János kezdetektől fogva óriási felelősségérzet birtokában alkot. Eddigi életműve, amely öt kötetre oszlik, a tollforgató emberre hatványozottan háruló társadalmi szerepvállalásról árulkodik. Amíg a verseskötetről verseskötetre következetesen építkező, újabb és újabb poétikai megszólalásmódokkal kísérletező pálya első két opusa — a Glaukóma és a Két akarat — látszólag a családi és párkapcsolati krízishelyzetek gyűjtőhelye, a további kötetek felől nézve már az itt olvasható személyes hangvételű költemények is az egyedi élmény felülírásáról, az általános emberi kifejezésvágyáról tanúskodnak.

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET – Rácz Zoltán építész filmje
Apolló Mozi
2024. április 10. 18:30
Minden épületről eszembe jut valami, ezt szeretném elmondani egy filmsorozatban. Házakat fogunk nézegetni, anélkül, hogy tudnánk, mikor, ki, miért, hogyan építette, hány négyzetméter és hány ablaka van. Csak, amit látunk és érzünk. Merőben személyes értelmezéseket arról, amit maguktól mesélnek. Építészként talán érdekes lehet másoknak is, amit magamban gondolok. Nem is magamnak mondom, hanem beszélgetőtársamnak, Ráckevei Anna színművésznek, Debrecen utcáin sétálva. Először feltárjuk, milyen szerepe volt itt az oszlopnak, a kupolának és a toronynak. Miért nincsenek kupoláink? Miképpen szerveződtek különös rendbe a tornyaink?

Miről árulkodnak a homlokzatok? Megismerjük a város élő szervezetét és különös lelki világát.
Mert az építészet mindent elmesél.

Vivaldi & Talamba – 8 Seasons
Kölcsey Központ, Bálterem
2024. április 10. 19 óra
Vivaldi lassan háromszáz éves remekét, a Négy évszakot a világ egyik legismertebb klasszikus zeneműveként számtalan verzióban hallhattuk már. A Debreceni Tavaszi Fesztivál közönségét most a Talamba Ütőegyüttes invitálja zenei kalandozásra. A formáció a jól ismert tételek mellé saját, hasonló hangulatú szerzeményeiket párosítja, így kezdeményezve termékeny párbeszédet a barokk mesterrel. A Talamba Nyara a tengerpartra kalauzol, az Őszhöz népi dallamot párosítottak, a Tél virtuóz taktusai az évszak sajátosságait ragadják meg, hogy végül a Tavasz egy vízcsepp hosszú útját kövesse végig a születéstől addig, amíg az óceánba ér. Az együttes jubileumi esztendőbe lépett idén; 25 évvel ezelőtt alakult meg Debrecenben.

Tárlatvezetés Don Tamás vezető kurátorral a ’Hanyas vagy?’ című kiállításon
2024. április 11. 17 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, földszinti kiállítótér
Barátomhoz – koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös Együttes közös produkciója.

Kölcsey Központ, Nagyterem
2024. április 11. 19 óra
Arany János és Petőfi Sándor levelezése bensőséges baráti párbeszéd, amibe minden belefér. Magánélet, politika, pénz, közélet és persze a költészet megreformálásának nagyratörő víziói. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Tükrös Zenekar és két tehetséges végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston elevenítik meg a két fiatal költő életének talán legfontosabb két évét, a kettejük levelezéséből áradó átütő humorral. Mintha itt ülnének mellettünk és velünk társalognának. Petőfi és Arany – tűz és víz, de ahogy a jól ismert közmondásból régóta tudható: az ellentétek vonzzák egymást. A költők egymáshoz írt verseire Ferenczi György készített zenét, míg a népdalokban fellelhető Petőfi-versek a Tükrös Zenekar muzsikájára szólalnak meg. Az előadást Liber Endre koncepciója alapján Hégli Dusan koreográfus, rendező és Enyedi Éva színésznő, dramaturg viszi színpadra. Az előadás a Művészetek Palotája után kerül a Kölcsey Központ színpadára annak évfordulója alkalmából, hogy Debrecen 175 évvel ezelőtt ideigenesen Debrecen lett a nemzet fővárosa.

Dialóg 2 – Osztálytársak, ha újra találkoznak…
Kölcsey Központ, Bényi Galéria
2024. április 11. 18 óra
A Zsendülés 2 című kiállításhoz kapcsolódóan különleges találkozásra invitáljuk a Debreceni Tavaszi Fesztivál közönségét. Dialóg2 – Osztálytársak, ha újra találkoznak… címmel Appelshoffer Péterrel egykori egyetemi osztálytársa, Posta Máté festőművész beszélget.

DIXI 40 Szőke Nikolettával és Ifj. Szakcsi Lakatos Bélával – a Debrecen Dixieland Jazz Band
jubileumi koncertje
Kölcsey Központ, Bálterem
2024. április 12. 19 óra
A Debrecen Dixieland Jazz Band ezen az ünnepi estén az elmúlt 40 év alatt felépített színes repertoárjának legjobb darabjaival várja rajongóit. A korai dzsessz gyöngyszemei és az amerikai swing ihlette magyar számok mellett felcsendülnek saját szerzemények is. A különleges koncerten meghívott vendégként fellép Szőke Nikoletta jazzénekesnő, a 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice győztese, ifj. Szakcsi Lakatos Béla dzsesszzongorista, valamint az együttes
alapítója, Gyarmati Zoltán szaxofonos.

Astor Piazzolla-Horacio Ferrer: María de Buenos Aires – BEMUTATÓ
2024.04.12. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán-terem

Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangó-operájában a címszereplő, María nemcsak városa, Buenos Aires lelke, hanem maga a megszemélyesített tangó. Egy lány, aki éjszaka él, hiszen az argentin szív csak akkor nyílik meg igazán, amikor éjjelenként a tangót táncolják.
Rendező: András Lóránt.

Tárlatvezetés Topor Tünde művészettörténésszel és Winkler Nóra művészeti újságíróval A szín
képe, a kép misztériuma című kiállításon.
2024. április 13. 15 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 2. emeleti kiállítótér
A MODEM aktuális kiállítása, A szín képe, a kép misztériuma címen átfogó válogatást mutat be a legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozó Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti darabjaiból. A debreceni múzeumoknál letétbe helyezett kollekció egyik jelentős műcsoportja, az említett hagyományra koncentrálva, több száz hazai és nemzetközi alkotást számlál. Tulajdonosa, dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, a több mint ötszáz mű gyűjteményének különálló szegmensét képezi. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót ezekből a monokróm munkákból. Az egészében azonban eddig még sohasem látott anyag jelentőségét többek között az adja, hogy e kivételes gyűjtői elköteleződésnek köszönhetően a monokróm festészet szellemisége és öröksége nemcsak az egyes életművekben, konzekvens alkotói törekvések mentén él tovább a hazai diskurzusban, hanem az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállítások alkalmából megjelenő sajtópublikációk révén időről időre a közbeszédben is felbukkan. Ezzel pedig hozzájárul a témáról szóló kommunikáció folytonosságához és a
monokróm magyarországi fejezetének megkérdőjelezhetetlen történeti (és internacionális) beágyazódásához.

MINTHA … az építészet tudatalattija
Könyvbemutató és közönségtalálkozó Rácz Zoltán építésszel
2024. április 13.,15:00 – 17:00
Kölcsey Központ, Bényi Galéria

Esterházy Marcell: Timelines című kiállításának katalógus bemutatója
2024. április 13. 16 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel.

Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket. Életművének e részében élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát. Azzal, hogy Esterházy Marcell felvállalja nézőpontja szubjektivitását, rámutat a történelmi értelmezések és nézőpontok sokféleségére, valamint az abszolút és a relatív idővonalak egymásmellettiségére és lehetséges összefonódásaira. A TIMELINES különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos
tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtjük össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon egymás mellé kerülnek a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái. A komplex (mű)tárgyegyüttes a XX. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére.

A ’Hanyas vagy?’ című kiállítás megnyitója
2024. április 13. 18 óra
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, földszinti kiállítótér
A 18-éves debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ tavaly kapta meg múzeumi státuszát, ami azzal az örömmel és egyben kötelezettséggel jár, hogy áprilistól novemberig kiállítást rendezhetünk a gyűjteményünkből. Mint hazánk legfrissebb muzeális intézménye és annak első hivatalos gyűjteményi kiállítása, mindez számos lehetőséget biztosít számunkra. Rákérdezhetünk a művészet és a gyűjtemény szükségességére, fontosságára, megtehetjük ezt különféle perspektívából, mint például a manapság nagyon divatos, a lakosság jelentős részét foglalkozgató generációkutatás irányából, annak szemüvegén keresztül. Tudomásunk szerint ilyen koncepció mentén még nem hoztak létre és rendeztek tárlatot, nem vizsgálták ennek összefüggéseit. Mindemellett e szokatlan megközelítés a szélesebb közönség számára is izgalmas kérdéseket, beszélgetéseket, közösségi programokat jelenthet. Tárlatunkban olyan kérdésekkel kívánjuk feltári a MODEM fiatal gyűjteményét, minthogy mennyire determinálja a művész generációja az alkotását, annak módszereit, témáját? És vajon mennyire határozza meg a látogatót a művészi befogadás szempontjából generációja? Mit várnak el a különféle generációk a galériákkal, múzeumokkal kapcsolatban, valamint mit kaphatnak a különféle generációk a művészettől, múzeumoktól? Milyen egy kiállítás/galéria/gyűjtemény/múzeum a generációkutatás perspektívájából? Sőt megvizsgálva saját szerepünket, a szakértők és a lakosság aktív bevonásával keressük a választ arra, hogy vajon mi lenne a feladata a gyűjteményeknek,múzeumoknak a generációkutatás szerint? A tárlat alapkoncepciója – a generációkutatáson túl –, hogy legújabb közgyűjteményi intézményként olyan dolgokra is rákérdezhetünk, ami egy klasszikus múzeum esetében szokatlannak hatna. Így mi nem elsősorban a művészettörténet és a gyűjteményes kiállítások jelenkori hagyományai szerint rendezzük meg a tárlatot, hanem a generációk szemszögéből.
Mindezt rendkívül párbeszédcentrikusan, több szakértői beszélgetéssel, külön-külön vizsgálva az
X, Y, Z stb. generációk viszonyát a múzeummal, képzőművészettel.  
Kurátor: dr. Süli-Zakar Szabolcs 
Társkurátor: Török Krisztián Gábor 

Astor Piazzolla-Horacio Ferrer: María de Buenos Aires
2024. április 13. 19 óra
Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem
Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangó-operájában a címszereplő, María nemcsak városa, Buenos Aires lelke, hanem maga a megszemélyesített tangó. Egy lány, aki éjszaka él, hiszen az argentin szív csak akkor nyílik meg igazán, amikor éjjelenként a tangót táncolják. Rendező: András Lóránt

Francis Veber: Balfácánt vacsorára
2024. április 13. 19 óra
Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem
Pierre, a nagymenő párizsi könyvkiadó alig várja, hogy bemutassa barátainak új szerzeményét, a „balfácánok bajnokát”. Ez ugyanis a balfácán-vacsora lényege: egy verseny, amit az nyer, aki al egnagyobb balfácánt tudja prezentálni a társaságnak. Ezúttal azonban másképp alakul az este:Pierre dereka becsípődik, a felesége magára hagyja, a gyanútlan vendég, a „balfácánok bajnoka” pedig megérkezik. Innentől kezdve megállíthatatlanul sodródik Pierre és persze vele mi, nézők is a „balfácán-bajnokság” újabb és újabb fordulóiba… Vajon ki nyeri meg végül a bajnokságot? Ki lesz a balfácánok bajnoka?

Firkalak
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
2024. április 14. 10 óra
Művészetpedagógiai program 6 – 10 éves gyereknek, Csőke Kitti művészetpedagógus vezetésével.

Ráhangol lak
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
2024. április 14. 14 óra
Élményközpontú, interaktív foglalkozás, vizuális elmélyülés felnőtteknek, Csőke Kitti művészetpedagógus vezetésével.

„Az ifjúság hangjai” – Debreceni Zenede
Kölcsey Központ Nagyterem
2024. április 14. 17 óra
A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI zeneiskolai fúvószenekarainak koncertje Az ifjúság hangjai címmel hallható a Kölcsey Központ
Nagytermében. A többszörös hazai és nemzetközi versenygyőztes gyermek- és ifjúsági együttesek műsora zenés utazásra invitálja a közönséget az indulóktól a filmzenéken át a kifejezetten fúvószenekarra írt kompozíciókig. Az est szólistája Ember Dániel kürtművész, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló kürtöse, a Zenede egykori növendéke lesz.

Euripidész – J-P. Sartre – Illyés Gyula: A trójai nők
2024. április 15. 19 óra Csokonai Fórum
Latinovits Zoltán Terem
A 20. században, a világégések árnyékában kitüntetett figyelmet kaptak Euripidész úgynevezett „háborúellenes” drámái — a Hekabé és A trójai nők —, amelyekben a szerző a legyőzött fél oldaláról, azon belül is a nők szemszögéből.