Events

Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A VÁGYAK ÉS MEGLEPETÉSEK VÍGOPERÁJA – FIGARO HÁZASSÁGA MISKOLCON

Szabó Máté rendezése – a Co-Operával közreműködésben – Olaszországban és Bécsben már nagy sikert aratott, valamint több hazai városban is hatalmas lelkesedéssel fogadta a közönség Mozart operáját. Miskolcon különleges szereposztásban, újragondolva látható a Nagyszínház színpadán.

Mozart és Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbe markoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. Szabó Máté lendületes, szellemes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz.

Marcellina Figarót szereti. Figaro és Susanna egymást szeretik, csakhogy a gróf is Susannát szeretné… A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse. Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét. Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt. Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Susanna esküvőjének napján.

A miskolci produkcióban Rost Andrea operaénekesnő kurzusának növendékei is láthatók: Antóni Norbert Almaviva gróf szerepében, Faragó Dóra pedig Barbarina szerepében. A parádés szereposztásban Kendi Lajost szintén Almaviva grófként láthatja a közönség, Figaro szerepében Cseh Antalt köszönthetik a miskolci nézők, Herczenik Anna Susanne-t kelti életre, Eperjesi Erika pedig Marcellinát fogja alakítani.

 

Az előadásban nagy szerepet kapnak a Miskolci Nemzeti Színház énekkari művészei is: Rosina grófné szerepében Valentina Puscas lesz látható, aki a 2023/2024-es évadot a londoni Royal Opera House tagjaként kezdi majd, ahol a Jette Parker Artist Program keretében fogja fejleszteni szakmai tudását. Cherubino, a gróf apródja szerepében Zamatócky Florianna lesz látható, Basilio-t Kacsenyák Gábor és Tisza Lajos fogja megformálni, Kolozsi Balázs Bartolo szerepében látható, Antoniót Visnyiczki Bence és Petró Balázs testesíti meg, Don Curzio szerepében pedig Tisza Lajos, Kriston Milán és Szaniszló Dániel lesz látható.

Erőteljes iróniával mutatnak rá a szerzők arra a tragikomikus igyekezetre, amivel a hatalomnak kiszolgáltatott ember próbálja létrehozni a maga életterét, és szembesítenek minket azzal az abszurdummal, hogy saját életterünk létrehozásához olyanokkal kell megküzdenünk, akiket a társadalom valamilyen okból arra jogosít fel, hogy saját igyekezetünkben – ha úgy tartja kedvük – megakadályozzanak. Félelmetes humorral teli kritikája ez a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, kiszolgáltatva az embernek, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek – nyilatkozta a rendező.

Stáblista: 

Szereposztás:

Almaviva gróf: Kendi Lajos / Antóni Norbert
Rosina grófné: Valentina Puscas
Susanne, a szobalánya: Herczenik Anna
Figaro, a gróf komornyikja: Cseh Antal
Cherubino, a gróf apródja: Zamatócky Florianna
Marcellina, a házvezetőnő: Eperjesi Erika
Basilio, zenemester: Kacsenyák Gábor / Tisza Lajos
Bartolo, orvos: Kolozsi Balázs
Antonio, kertész: Visnyiczky Bence / Petró Balázs
Barbarina, a lánya: Faragó Dóra a
Don Curzio, bíró: Tisza Lajos / Kriston Milán / Szaniszló Dániel 

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara
Vezényel: Cser Ádám / Philippe De Chalendar

Alkotók:

Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Benedek Mari
Zenei vezető: Cser Ádám
Karvezető: Pataki Gábor
Korrepetitor: Rákai András
Ügyelő: Orehovszky Zsófia
Súgó: Reiter Krisztina
Rendezőasszisztens: Pálóczy Magdolna
A rendező munkatársa: Radnai Erika
Rendező: Szabó Máté 

Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: