Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Öt hónapos lett a vörös macskamedve kölyök a Nyíregyházi Állatparkban

  • csütörtök, 11 november 2021 14:18

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 7 éve él együtt, a 8 éves anyaállat Ting-ting Pozsonyból, míg párja a szintén 8 esztendős Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Zárt tartási körülmények között nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker, hogy idén ismét született egy életerős kölyök a Nyíregyházi Állatparkban, annál is inkább, mert a természetben az IUCN vörös listája szerint állományuk drasztikusan csökken a természetes élőhelyükön.

A jelenleg 5 hónapos utód szürke bundával látta meg a napvilágot, s az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting, az anyaállat szinte egész nap a kicsinyével töltötte idejét, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őt.

A már vörös bundás kölyök most már rekord gyorsasággal növekszik és már szülei miniatűr mása. Tápláléka is elsősorban már szilárd, a bambusz csemege mellett előszeretettel fogyasztja a gyümölcsféléket is. Egyre érdeklődőbb a külvilág iránt is, így látogatók egyre többször láthatják a szülőkkel közös kifutóban.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állat a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él, mintegy 2000-4800 méteres magasságban. Bundáját hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkát fejpárnának vagy takarónak is használja.

A vörös macskamedve név az állat medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól mászik fára – a félig behúzható karmai segítségével –, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Tápláléka jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyaszt tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A mellső végtagján hat ujja van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudja szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktív lehet, de főleg alkonyatkor jár táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% tölti ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése, illetve az orvvadászat miatt.

Téged is vár a Nyíregyházi Állatpark!

 

Elérhetőségek:

Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

Cím: 4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Sóstói út
Telefon: 42/479-702; 42/500-535;
E-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.sostozoo.hu

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: