Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A méhész – Filmkritika

  • csütörtök, 11 január 2024 13:44

Mézengúz felnőtt... és a bosszú mindig édes!

Lapunk A méhész című film premierjén járt, és mit is írhatnék? Méhetetlenül azt kaptuk (bocsánat a szójátékért, de méh is hagytam volna ki?), amire egy tipikus Jason Statham mozinál számítani lehet: látványos, akciódús, könnyen követhető!

Egyszóval, amolyan popcornmozi. Cím alapján senki se a 2007-es Mézengúz című animáció folytatására számítson, sőt! Néhol annyira sok a vérözön, hogy nagyon nem gyerkőcöknek való! A sztori kiszámítható, semmi csavar nincsen benne, mégis leköti az ember figyelmét. Már csak azért is, mert a borosta kifejezetten jól áll Mr. Szállítónak!

No, de hogy miről is szól a film? Élesen követi a magányos, egyszerű ember mindent megold sémát, és egymagában simán lekaszabol bárkit az igazság nevében..., akár mi is megírhattuk volna a forgatókönyvet! Liam Neeson 2008-as Elrabolva című filmje óta, majdnem borítékolható, hogy az összes mai akciósztár hozott már ehhez hasonló karaktert. A recept egyszerű, a köret és a tálalás, néhány fogástól eltekintve, változatos! Spongyát az eredetiségre, mert ezredjére is kasszát lehet vele robbantani!

Az idei év első, zúzós akciódarabja egy kis farmról indul, ahol főhősünk egy csendes, visszafogott(nak tűnő) méhész, aki a szomszédjától bérel egy pajtát, hogy mézet termeljen és gondozza a kis zümmögő jószágait! Hiába duruzsolnak a fülébe, Mr. Clay nem egy szószátyár típus: szeretettel teli kapcsolatban egyedül a farm tulajdonosnőjével van. A jóságos nyugdíjas hölgy, az egyetlen ember, aki törődik az egykor amúgy profi titkos ügynökkel. Az idős hölgyet azonban egy egész világot behálózó adathalász cég átvágja, és a jóhiszemű nyugdíjas minden megtakarított vagyonát elveszíti és öngyilkos lesz! Zárójelben jegyzem meg, hogy akár Az unoka című 2022-es magyar film folytatásáról is cseveghetnénk, de tessék megkapaszkodni: EZ NEM EGYFOLYTATÁSOS TELEREGÉNY! A méhész egy önálló darab, amiért egyébként jár a taps az amerikai filmiparnak, ugyanis a tavalyi statisztikák alapján elmondható, hogy az embereknek elege van a százezer folytatást kapó, kiöregedett sztárokat felvonultató-, hatezer ráncfelvarráson áteső filmekből! Jelentem: Jason Statham még nem ebbe a kategóriába tartozik! Szó sincs arról persze, hogy David Ayer rendezése (Harag 2014, Suicide Squad – Öngyilkos osztag 2016) megváltaná a világot, de magával rántja a nézőt, és minden porcikánkkal a méhésznek szurkolunk!

Azt írnom sem kell, hogy egy rakás rossz arc felbukkan, aki viszont nagyon nem csípi a gyenge, kiszolgáltatott idősek nevében partizánkodó főhősünket, és bizony nagyon megpróbálják eltenni láb alól… ami hozza magával az abszolút véres, brutális jeleneteket! A producernek innen üzenném (aki nem más, mint maga Jason Statham), hogy érdemes lenne folytatást készíteni John Wick bevonásával. Végig azon filóztam, hogy Keanu Reeves karaktere a kegyetlenebb bosszúálló, vagy ez a kis amerikai Vadon Jani?

Ami mellett viszont nem tudok elmenni és kicsit szúrta a csőrömet, az a néhol érezhető, de még elviselhető, logikai bukfenc! Statham elindul, hogy megtorolja a vétlen halálát és levadássza a csúnya call centeres központot, ám a szálak egészen a Fehér Házig jutnak (mindenféle szervezeten át) és kiderül, hogy az elnökasszony fia a főgóré! Pénzért mindent, ugye?  Miközben – kicsit sem elhanyagolható tény, hogy – az az F.B.I.-os is vadászik rá, többek közt, akinek pont nem kéne: az elhunyt nyugdíjas lánya! De hát ez a film is feszegeti a kérdést, hogy törvényes módon kell-e igazságot szolgáltatni, vagy jobb elintézni azt egyedül, mivel a törvény úgyse csinál semmit!

A film azért csepegtet némi tanulsággal, mondván „létezik még jóság a világon” és mindegy milyen módszerrel, de a kaptárt védeni kell, ahogy a gyenge, kiszolgáltatott embereket is!

Alapvetően tehát érdemes megnézni a filmet, ha nem akarjuk nagyon járatni az agyunkat és szeretnénk néhány méhecskét is látni! Nyilván ne számítsunk hatalmas színészi alakításokra, sem cukorszirupos Barbie ködre. Viszont hatalmas gratuláció jár a film intrójáért, hiszen ma már az is ritka. Itt van! Ráadásul igencsak lenyűgöző. Végezetül pedig, még egy piros pontot kiosztok, ugyanis nem gigahosszú méhészkedést kell végigülnünk, csak alig másfél órányit. Ja, és még egy tanács: ne dőljenek be a telefonos lehúzásoknak, mert, mert nem minden bokorban találunk méhészt!

Értékelésem pontszámokban: 10/6.5

Kokas Bálint

(Kép forrása: Fórum Hungary)