Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Ki a gyilkos? És én ki vagyok? – Szunnyadó vérebek filmkritika

  • csütörtök, 18 április 2024 14:04

Az Alzheimer-kór legmodernebb kezelése alá vetett Russell Crowe, emlékeit kersei, miközben egy régi gyilkosság után is nyomozni kezd. A film legnagyobb érdeme a színész, de már ő se a régi!

A Szunnyadó vérebek egy amolyan old school stílusba oltott félig retró, filig modern mozi akar lenni, ami részben sikerül is neki. Mondom: részben! Az egykor szebb napokat élt gyilkossági nyomozó napjai sivárak: cetliket-naplókat olvasgatva keresi az emlékeit és önmagát. Nyugalmát egy váratlan látogató zavarja meg, aki közli vele, hogy egy nagyhorderejű gyilkossági ügyet újra kéne tárgyalni, mert egy ártatlan embert csuktak le miatta, akit hamarosan kivégeznek. Az alaptörténet lerágott csont, eléggé kiszámítható csavarokkal, a film hangulata viszont magával tud ragadni! Már ha be nem szunnyadunk mi is, merthogy kissé lassan bontakoznak ki az események. 

Adam Cooper rendező mintha a 80-as évek és napjaink krimieiből gyúrt volna össze egy mozit, amolyan nyomoz a vén róka, pedig már rég kiégett stílusban. Ez rendben is lett volna, ha egy picit ütemesebb és csavarosabb a történet. Ő maga írta a forgatókönyvet és a produceri munkálatok is hozzá köthetőek. Mégis az az érzése támad az embernek, hogy ha nem is alszik be, már tudja a sztori végét! Kábé a film felénél sejtettem, hogy kit keresünk! Klisékkel  kooperáló darab ez: felkeresem a régi társam, iszogatunk egy bárban, adott pár jócsaj, és hopp a semmiből rájövünk az igazságra.- Amire amúgy tíz évig nem sikerült! De mindezek ellenére Crowe még mindig az egyik legjobb színész, miatta érdemes beülni a filmre! Na meg persze ott van az új Jumanjiból, vagy  főleg a Galaxis őrzőiből megismert Karen Gillan, aki a maga 36 évével szépen domborít a vásznon!

Nyílván nem fogom lespoilerezni a történetet, de ne várjunk hatalmasat tőle! Nem is az a célja, hogy maradandó legyen, csak annyi, hogy kikapcsoljon. Ezt a funkciót teljesíti. A vágóképek nagyon jók, a film színvilága is remek, és az sem elhanyagolható érdeme a mozinak, hogy valamennyire megpróbál eredeti feelinget adni nekünk, szemben azzal, hogy sok ilyen filmet láttunk már. És még egy bónusz neki: a filmben feltűnik a magyar származású Csókás Márton is. 

Értékelésem pontszámokban:

Kokas Bálint  6/10 

(Kép forrása: Big Bang Media Kft.)

Ha tetszett a cikk, kövesse oldalunkat!