Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

VÉRES SZERETET – MAGA A POKOL FILMKRITIKA

  • vasárnap, 05 május 2024 17:52

Lapunk a Maga a pokol című film vetítésén járt.

Az amerikai hadsereg legjobb kimenekítői és egy újonc rádiós bevetésre indul. hogy egy helyi ügynöküket kimenekítsék Délkelet-Ázsia pokoli dzsungeléből. Az akcióba hiba csúszik, aminek véres megtorlás lesz a vége. William Eubank filmje rendkívül naturalista, végig feszült tempót diktáló mozi. Bepillantást kapunk a katonai sors kegyetlenül véres valóságába, és a nézőnek szinte torkában dobog a szíve, a film hőseiért.

Az ifjú újonc (akit Liam Hemsworth alakít, és akinek testvérei Chris és Luke szintén színészek) szemén keresztül a néző csak a székbe süppedve figyeli a durvábbnál, durvább eseményeket, akinek pedig nagyon érzékeny lenne a lelke, az garantáltan többször is félre néz a vászontól. A sok vér és brutális jelenet mellett azonban ráérzünk: olyan, mintha a valóságot látnánk. A csapat nem egy tagja például a Guatemala-i börtönt is megjárja, ahol azért köztudott tény, hogy nagyon nem finomkodnak senkivel. Röviden: "ember számba" se nézik az odaérkezőket!

A film azonban nagyon jól kompenzálja a brutalitást, hiszen miután a bevetés rossz irányt vesz, segítségükre siett Eddie “Kaszás” Grimm dronpilóta, akinek 48 órája van kihozni a srácokat a pokolból. Mr. Kaszást Russell Crowe játsza, akinek személye garancia arra, hogy ez a film kicsit se egy zs kategóriás valami lesz. Drónpilótánk sokadik felesége éppen szülni készül, miközben minden idegszálával igyekszik hazahozni a csapatot. Érdekes, hogy mind a szülés motivuma, mind a csapat mentőakciója egyenlő egyvalamivel: boldogan kiérkezni valahova. Nos, nem lövöm le a poént, hogy a két akcióból, melyik milyen eredménnyel zárul, azt azonban megjegyzem: az emberség, a szív, a hősiesség, a kitartás fontos egyvelei a mozinak!
Akad ugyan benne néhány abszurdum és logikátlanság, de nem szeretnék belekötni, hiszen összességében nem rontja le a film érdemeit. Nem kimondottan csak egy kaszabolós akciófilm: fontos szerepet kap benne a dráma és néha akad egy-két humoros mozzanata is.

Értékelésem pontszámokban: 7/10

Kokas Bálint

(Kép forrása: Fórum Hungary)

Ha tetszett a cikk, kövesse oldalunkat!