Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A majmok bolygója: A birodalom filmkritika

  • szerda, 12 június 2024 19:14

A majmok bolygója: A birodalom látványos és... vége is a kritikámnak! 

Legutóbb 2017-ben landoltunk a Majmok bolygóján, hiszen a 2011-ben elindított A majmok bolygója trilógia "Lázadás" címmel kezdődött, 2014-ben a jött a "Forradalom" majd három évre rá a "Háború"-val végződött, egy kerek, szépen összerakott történet. Ezekben a filmekben ismertük meg Caesart, az emberek rabsága alól kitört, emberi tulajdonságokkal megáldott vezért, aki a trilógia végén hősi halált halt.

Annyira ugyan nem áll hozzám közel e filmeknek atmoszférája, de kedveltem őket. Persze, a tudatom alatt mindig ott volt a "de beszélő majmok nincsenek!", egyszóval: a nézőnek nagyon bele kell szoknia ebbe a világba, mert ha nem teszi az egész majmosdi, csak egy nagyon erőltetett (majom)parádénak tűnhet! Halkan jegyzem meg, hogy az első Majmok bolygója film, még 1968-ban jelent meg, olyan legendás sztárral a főszerepben, mint Charlton Heston. Azóta nyillván olyan hatalmas technikai változásokon vagyunk túl, hogy a Ben-Hur sztárjának filmje, közelébe sincs a jelenleginek. Látvány tekintetében, biztos nem.

Az idei film A majmok bolygója: A birodalom látványos és...és ennyi! A csaknem két és félórás film több nemzedékkel Caesar után veszi fel a vonalat. A majmok boldogan élnek, szeretetben nevelik egymást, senki nem felejti el Caesar tanait, ám az idillnek vége, amikor egy új, zsarnok majomfaj jelenik meg a bolygón, és másokat rabságba taszítva, egyetlen célja van: kiépíteni a saját, kegyetlen birodalmát. Egy fiatal majom azonban útnak indul, hogy megmentse társait, és elhozza a békét. 

A történet kissé sablonos. A film indokolatlanul hosszú. Technikailag viszont zseniálisan oda van téve! Wes Ball rendező mozija semmi eredetit nem nyújt. Az avatott néző érti a zsarnok-elnyomott közötti párhuzamot, de közben a nézők fele, gond nélkül szunyókálhat egy jót, ha nem ragadja el első perctől kezdve a darab. Az egyetlen (emberi) női főszereplő Freya Allan, akiről még biztos fogunk hallani többet, ígéretes tehetségnek tűnik. 

Kokas Bálint

Ha tetszett a cikk, kövesse oldalunkat!