Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Keleti Éva fotóművész friss gyűjteménye, a Bényi Galériában!

  • péntek, 28 június 2024 23:32

Találkozzunk két év múlva, az életmű-kiállításomon!”- Így üzent a 93 éves, legendás fotóművész a debreceni közönségnek. Újabb művei, immár megtekinthetőek a Bényi Galériában.

Rengeteg értékes műtárgy időzött már a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájának falai között, de ennyi hírességet egyidejűleg még egészen biztosan nem láthattunk.

Bár Keleti Éva neve önmagában is erős hívószó, a július 27-én megnyílt Szubjektív című kiállítás tárgyai azonban mintha életműveik szellemiségének áldásos elegyével töltenék be a teret. A megnyitón Oszvald Marika énekelt, majd Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt. – Legenda a fotóapparátus mindkét oldalán: az egyiken a neves alkotó; Keleti Éva, a másikon a megörökítendő színész- és zenészóriások. Történetükről L. Péterfi Csaba kurátor tud a legtöbbet, az itt kiállított közel 70 alkotást végigpásztázva azonban a laikus szemlélő is leszögezheti: Keleti Éva személye nélkül ezeket a tekinteteket és velük ezeket az érzéseket ma, itt, így nem élhetnénk meg – fogalmazott.

Szalai Andrea, a Bényi Galéria vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítást megnyitó Hegedűs D. Géza mindenkivel dolgozott már, akinek a fotóit most a közönség láthatja.  Személyes hangvételű köszöntőjében a színművész többek között az alkotó, a lencsevégre kapott modell és a szemlélő hármasának különös kapcsolatáról is beszélt. L. Péterfi Csaba, a Kossuth- és Balázs Béla díjas fotóművész üzenetét is közvetítette a jelenlévőknek. Az idén 93 éves Keleti Éva többek között azt a tervét is megosztotta a Szubjektív közönségével, miszerint munkásságának 75. évfordulójára 2026-ban életműkiállítást tervez.

Mindenkit szeretettel vár a a Bényi Galéria,  minden nap 9.00-19.00 között, a  Debrecenben a Kölcsey Központ, Hunyadi utca 1-3 szám alatt. 

Ha tetszett a cikk, kövesse oldalunkat!